Hvis en ejendom, der er opdelt i ejerlejligheder, tilføres en bygning ved matrikulær sammenlægning med en anden samlet fast ejendom eller ved arealoverførsel, skal den tilførte bygning opdeles i ejerlejligheder. Dispositionen er uomtalt i ejerlejlighedsloven, lovbemærkningerne hertil og i litteraturen. Da ejerlejlighedslovens § 12, 1. pkt. bestemmer, at ejendomme skal opdeles i deres helhed, kan der dog ikke være bygninger på den opdelt ejendom, der ikke er opdelt i én eller flere ejerlejligheder. Kravet, om at alle bygninger på ejendommen skal være opdelt, modificeres for bygninger, der har en fællesfunktion for ejerforeningen. Se hertil kapitel 2.3.
Hvis den tilførte bygning er er en beboelsesbygning, der er påbegyndt opført den 1. juli 1966 eller tidligere, medfører ejerlejlighedslovens § 16, stk. 1, nr. 1, at bygningen ikke kan opdeles, medmindre bygningen kan opdeles efter en af de bestemmelser i ejerlejlighedsloven, der giver hjemmel til opdeling af gammel bygningsmasse. En bygning med højst to beboelseslejligheder kan eksempelvis opdeles efter ejerlejlighedslovens § 17. Det er også muligt at udlægge den ældre beboelsesbygning som én ejerlejlighed efter ejerlejlighedslovens § 12, 4. pkt.
Hvis den tilførte bygning er en anden bygning end en ældre beboelsesbygning, kan opdeling ske efter ejerlejlighedslovens øvrige opdelingsregler, hvis de finder anvendelse på bygningen. En erhvervsbygning vil eksempelvis kunne opdeles efter ejerlejlighedslovens § 18, ligesom en beboelsesbygning, der er påbegyndt opført efter den 1. juli 1966, kan opdeles efter ejerlejlighedslovens § 14.
Ved opdeling af en hel bygning, der er tilført en opdelt ejendom ved matrikulær sammenlægning eller arealoverførsel, skal der foruden den dokumentation, der er nævnt i registreringsbekendtgørelsens § 8, stk. 1, nr. 1-4, foreligge de erklæringer og dokumenter, der fremgår af bekendtgørelsens bilag 1, som dokumentation for, at betingelserne for opdeling i ejerlejlighedsloven er opfyldt. Da der samtidig sker en matrikulær forandring, skal sagen i Ejendomsregistreringsportalen sendes ind som en kombinationssag.
Når en opdelt ejendom sammenlægges med en samlet fast ejendom, kan landinspektøren vælge, hvilken en af ejendommene, der skal være den fortsættende ejendom. Det kan dog være hensigtsmæssigt, at den opdelte ejendom er den fortsættende ejendom, da det komplicerer ekspeditionen hos Tinglysningsretten samt medfører væsentlige systemmæssige udfordringer hos Geodatastyrelsen, når en ejerlejlighedsejendom sammenlægges med en anden ejendom, og ejerlejlighedsejendommen udgår. Det skyldes, at de registrerede ejerlejligheder i så fald skal overføres fra den udgåede ejerlejlighedsejendom til den ejendom, den sammenlægges med.